bře 29, 2021

Jaro a ryba v kuchyni


 

Nastala doba jarních výlovů, přichází velikonoční svátky, a to je právě to období, kdy se díky tradicím vycházejících z křesťanských svátků konzumovali naše ryby v mnohem větší míře než v jiných částech roku. Jak sleduji různé časopisy, vytratily se naše ryby ze svátečních receptů, výjimečně se objeví na jejich stránkách recept s lososem. Přemýšlím, co je příčinou nezájmu, co udělat pro to, aby naše vysoce kvalitní ryby našly oblibu a větší uplatnění v kuchyni českých domácností. Už jen pro nespornou kvalitu rybího masa, pozitivní vliv na lidské zdraví a lidskou imunitu, bychom měli více přemýšlet a hledat cesty, jak naše ryby dostat k zákazníkovi vždy čerstvé, profesionálně opracované, a v neposlední řadě jakými cestami naše BIO ryby propagovat. Bude to stát zvýšené úsilí, ale věřím, že se nám to společně povede. Jsem přesvědčen, že další období bude pro všechny rybáře lepší.

                                                                                                                                           Eda Levý

Pro aktuální období jsem pro Vás připravil malou jarní inspiraci.  

Pečená štika s bramborovým pyré a jablečným salátkem

600 g filet štiky, hladká mouka na obalení, sůl, 50 g přepuštěného másla, jablko, kousek řapíkatého celeru, citron, 600 g brambor, 50 g másla, sůl, petrželová nať

  • Porce štiky osolíme a obalíme v mouce, přebytečnou mouku sklepneme, na pánvi rozpustíme máslo a štiku pozvolna pečeme z obou stran do zlatavé barvy.
  • Očištěné a pokrájené brambory uvaříme v osolené vodě. Brambory slejeme, přidáme máslo a vyšleháme do hladka.
  • Řapíkatý celer nakrájíme na cca 5 cm kousky, které podélnými řezy nakrájíme na slabé plátky. Plátky celeru nakrájíme podélně na slabé proužky. Stejným způsobem nakrájíme i jablko, které následně s celerem smícháme a zakápneme citronem.
  • Na talíř naneseme bramborové pyré, dozdobíme jej snítkou osmažené petrželové natě v másle (nať musí být suchá, přesto prská-do másla ji ponoříme pomocí pinzety). Na štiku naservírujeme kopeček jablečného salátku.

Kontakty

Kde nás najdete? Jak se nám dovoláte?

Lidická 2156/108a, 370 01 České Budějovice

+420 387 312 348, +420 387 435 960

info@cz-ryby.cz

Napište nám

Můžete se nám ozvat i pomocí tohoto formuláře: