Oblíbený velikonoční recept
Pečený kapr na zimním salátku
Suroviny:
600 g kapřího filetu
1 stroužek česneku
pepř, kmín, sůl, olej
Na salátek:
1 malá dýně
300 g hub (lišky, podzimní houby)
100 g řapíkatého celeru
1 šalotka
50 g másla
listy řepy a šalvěje
sůl, pepř, kmín
Pyré:
odřezky dýně
ořechový olej
100 ml portského vína
badyán
1 lžička balsamica
oříšek másla
Postup:
Kapří filet nakrájíme na porce. Rozetřeme si česnek se solí a jednotlivé porce potřeme, okmínujeme a opepříme. Do pekáčku dáme olej a porce kapra kůží nahoru. Vložíme do vyhřáté trouby a při teplotě 160 °C pečeme cca 30 minut.
Dýni oloupeme, pomocí lžíce vyndáme středovou dužnatou část se semínky. Z pevné části vykrájíme menším vykrajovátkem kolečka o síle cca 1 cm. Okořeníme je solí, pepřem a drceným kmínem. Dýni smažíme na oleji při teplotě cca 170 °C dozlatova.
Odřezky dýně orestujeme na olivovém oleji, podlijeme portským vínem, přidáme badyán a balsamico. Vše dusíme asi 10 minut. Přidáme oříšek másla a tyčovým mixérem vymixujeme do hladké konzistence.
Na pánvi rozehřejeme máslo, na které vložíme nakrájenou šalotku. Krátce ji orestujeme, přidáme houby, na kousky pokrájený řapíkatý celer, kmín, trochu pepře. Po cca 5 minutách zakápneme ořechovým olejem, přidáme listy řepy a krátce je orestujeme. Podle potřeby dochutíme solí.
Na talíř rozetřeme pyré z dýně, poklademe salátek, na který položíme porci pečeného kapra. Vše doplníme lístky šalvěje osmažené v oleji při 170 °C.
Podáváme s celozrnným chlebem či jiným pečivem.
Řapíkatý celer nakrájený na menší kousky je dobré zblanšírovat. Do vroucí vody ochucené lžičkou kyseliny citronové vložíme celer na cca 1 minutu a ihned přendáme do ledové vody. Zchlazený celer necháme na sítku okapat.
Dobrou chuť
Recept a foto poskytl mistr kuchař: Ing. Eduard Levý
Kontakty
Kde nás najdete? Jak se nám dovoláte?
Napište nám
Můžete se nám ozvat i pomocí tohoto formuláře: