dub 3, 2020

Recept pstruha na celerovém lůžku


Filet pstruha na celerovém lůžku s pažitkovou omáčkou, brokolicí a na vanilce restovanými brambory

Suroviny:

480 g filet pstruha

1 lžíce oleje

sůl

pepř

kmín

300 g brokolice

1 lžíce přepuštěného másla

480 g brambor

2 lžíce přepuštěného másla

vanilkový lusk

sůl

 

Pažitková omáčka:

300 g plátků celeru

50 ml 33% smetany

1 lžíce nasekané pažitky

1 lžička másla

šťáva z citronu

maizena

sůl

mletý bílý pepř

 Postup:

      Menší brambory oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Ostrou hranu u každé čtvrtky seřízneme, tím se zaoblí. Brambory povaříme v osolené vodě 5 minut, poté je scedíme a necháme vychladnout.

      Brokolici rozdělíme na malé růžičky a blanšírujeme ji po dobu 2 minut ve vroucí osolené a mírně okyselené vodě. Po vyjmutí z vařící vody brokolici prudce zchladíme, nejlépe ponořením do mísy s vychlazenou vodou s ledem. Vychlazenou brokolici necháme okapat na sítku.

      Menší oloupaný celer přepůlíme a z každé půlky nakrájíme plátky cca 5 mm silné, které vaříme v osolené vodě „na skus“. Plátky celeru vyjmeme a zakápneme citronem (aby nečernaly). Celerový vývar zahustíme maizenou, dochutíme mletým bílým pepřem, přidáme nasekanou pažitku a smetanu. Krátce provaříme a nakonec zjemníme oříškem másla. Plátky celeru vrátíme do teplé omáčky.

      Filety pstruha osušíme, osolíme a lehce opeříme. Vkládáme je do pekáčku na olejem potřený pečicí papír posypaný špetkou kmínu a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu
10 minut.

      Na pánvi nahřejeme lžíci přepuštěného másla a restujeme na něm růžičky brokolice asi 5 minut. Brokolici přendáme na misku a uchováme ji v teple do servírování. Na pánev přidáme přepuštěné máslo, vanilkový lusk a brambory restujeme dozlatova.

      Na omáčku položíme plátky ryby a dáme přílohu.

Recept, foto poskytl mistr kuchař Ing. Eduard Levý

Kontakty

Kde nás najdete? Jak se nám dovoláte?

Lidická 2156/108a, 370 01 České Budějovice

+420 387 312 348, +420 387 435 960

info@cz-ryby.cz

Napište nám

Můžete se nám ozvat i pomocí tohoto formuláře: