Recept pstruha na celerovém lůžku
Filet pstruha na celerovém lůžku s pažitkovou omáčkou, brokolicí a na vanilce restovanými brambory
Suroviny:
480 g filet pstruha
1 lžíce oleje
sůl
pepř
kmín
300 g brokolice
1 lžíce přepuštěného másla
480 g brambor
2 lžíce přepuštěného másla
vanilkový lusk
sůl
Pažitková omáčka:
300 g plátků celeru
50 ml 33% smetany
1 lžíce nasekané pažitky
1 lžička másla
šťáva z citronu
maizena
sůl
mletý bílý pepř
Postup:
Menší brambory oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Ostrou hranu u každé čtvrtky seřízneme, tím se zaoblí. Brambory povaříme v osolené vodě 5 minut, poté je scedíme a necháme vychladnout.
Brokolici rozdělíme na malé růžičky a blanšírujeme ji po dobu 2 minut ve vroucí osolené a mírně okyselené vodě. Po vyjmutí z vařící vody brokolici prudce zchladíme, nejlépe ponořením do mísy s vychlazenou vodou s ledem. Vychlazenou brokolici necháme okapat na sítku.
Menší oloupaný celer přepůlíme a z každé půlky nakrájíme plátky cca 5 mm silné, které vaříme v osolené vodě „na skus“. Plátky celeru vyjmeme a zakápneme citronem (aby nečernaly). Celerový vývar zahustíme maizenou, dochutíme mletým bílým pepřem, přidáme nasekanou pažitku a smetanu. Krátce provaříme a nakonec zjemníme oříškem másla. Plátky celeru vrátíme do teplé omáčky.
Filety pstruha osušíme, osolíme a lehce opeříme. Vkládáme je do pekáčku na olejem potřený pečicí papír posypaný špetkou kmínu a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu
10 minut.
Na pánvi nahřejeme lžíci přepuštěného másla a restujeme na něm růžičky brokolice asi 5 minut. Brokolici přendáme na misku a uchováme ji v teple do servírování. Na pánev přidáme přepuštěné máslo, vanilkový lusk a brambory restujeme dozlatova.
Na omáčku položíme plátky ryby a dáme přílohu.
Recept, foto poskytl mistr kuchař Ing. Eduard Levý
Kontakty
Kde nás najdete? Jak se nám dovoláte?
Napište nám
Můžete se nám ozvat i pomocí tohoto formuláře: