Existuje celá řada druhů ryb a také několik základních způsobů, kterak je usmrtit, očistit, vykuchat a následně popřípadě naporcovat. Níže uvedené postupy a návody vycházejí z nejčastěji používaných metod.
Pro práci je potřeba: špičatý, tenký nůž, kuchařský nůž s pevnou čepelí, krájecí deska, palička nebo tlouk a papírová utěrka. Ta zároveň slouží jako universální podložka na krájecí desku, ryba po ní neklouže. Zároveň coby stěrka a utěrka místo různých textilií. Dále je dobré mít po ruce nádobu čisté porce ryb, misku na vnitřnosti a pytel či nádobu na odpad.
Usmrcení
Ve většině případů se ryby nejprve omráčí úderem nad oči a následně usmrtí řezem ve spodní části hlavy za skřelemi.
Vnější očištění
Existuje celá řada návodů, kterak rybu zbavit šlemu, který tvoří její přirozenou ochrannou vrstvu.
Kuchání
Nejběžnější způsob kuchání ryb se provádí rozříznutím břišní části ryby od řitního otvoru ke hlavě.
Zpracování a úprava ryb
Ryby v kuchyni
Kontakty
Kde nás najdete? Jak se nám dovoláte?
Napište nám
Můžete se nám ozvat i pomocí tohoto formuláře: