Nejdůležitějším pro tuto úpravu je silný vývar z ryb, zvláště pak z odřezků, kůží, ploutví a podobně. Vychlazený vývar by měl přirozeně ztuhnout na rosol. Pokud tomu tak není, pak je třeba ztužit ho trochou želatiny. Na 1.000g ryby v menších porcích bude třeba: 1 litr silného vývaru z ryb, 140g kořenové zeleniny, 70g cibule, sůl, ocet, divoké koření, případně 30g suché práškové želatiny.
Porce ryb mírně osolte a nechte odležet. Do vývaru vložte stejnoměrně nakrájenou kořenovou zeleninu, drobně krájenou cibuli, divoké koření a vše zvolna asi deset minut vařte. Poté vývar odstavte, případně ho doplňte práškovou želatinou předem namočenou v trošce chladného vývaru, přidejte ocet a ochutnejte. Chuť by měla být výrazně nakyslá a slaná. Do ještě horkého vývaru vložte porce ryby, přikryjte je poklicí a nechte v klidu.
Podle velikosti porcí případně ještě vše zahřejte, ale pozor nesmí se vařit, jen zahřát na přibližně 70 stupňů po dobu 10–15 minut. Pak už jen stačí vložit uvařenou rybu do mělčí nádoby, proložit zeleninou, zalít vývarem a nechat v chladu ztuhnout.
Studená kuchyně
On-line kuchařka
Kontakty
Kde nás najdete? Jak se nám dovoláte?
Napište nám
Můžete se nám ozvat i pomocí tohoto formuláře: